Een reactie plaatsen

Saarloos Wolfhond

Leendert Saarloos met Fleur

Leendert Saarloos met Fleur

De Saarloos Wolfhond werd gefokt door Leendert Saarloos (1884-1969). HIj is geboren en getogen in Dordrecht. Saarloos was een liefhebber van de Duitse herdershond, maar hij vond dat dit ras veel natuurlijke eigenschappen had verloren. Soms sprak hij smalend over “die kwekers van sierhondjes” als hij het over fokkers van rashonden had.

Saarloos kocht een Duitse herderreu, genaamd Gerard van de Fransenum. Deze reu was een afstammeling van honden die tijdens de Eerste Wereldoorlog voor het Rode Kruis in het Duitse leger hadden gediend. Hij paarde Gerard aan een Europese wolvin die hij Fleur noemde en die hij als pup uit de Diergaarde Blijdorp in Rotterdam had verkregen.

Saarloos paste een strenge selectie toe voor de africhting van zijn honden. Hij opende een instituut voor de opleiding van blindengeleidehonden en richtte zijn honden succesvol af als blindengeleidehond. Aan het eind van de jaren 50, begin jaren 60, was hij zo ver gevorderd dat sommige honden ook konden worden ingezet als speur- en reddingshond. Als zodanig werden enkele exemplaren ingezet bij de Bescherming Bevolking (BB) in Dordrecht.

In de loop der jaren verzamelde zich een groep liefhebbers rondom Saarloos die meer oog had voor het prachtige uiterlijk van zijn honden. Zij wilden dit behouden en pleiten ervoor weer een wolf in te kruisen. Saarloos wilde er eerst niets van weten. Hij vreesde, niet zonder reden, dat met deze inkruising zijn jarenlang zorgvuldig opgebouwde dienstbaarheid weer zou afnemen en misschien zelfs zou verdwijnen. Na lang aarzelen stemde hij toe.

Leendert Saarloos overleed in 1969 in de wetenschap dat het fokexperiment met zijn Europese Wolfhonden was mislukt. Toch werd later zijn fokexperiment erkend door de Raad van Beheer. Het ras heet sindsdien Saarloos Wolfhond als eerbetoon aan de schepper van dit ras. Meer info over de geschiedenis vind je op de pagina van de AVLS waar je nog veel meer informatie over dit prachtige ras kunt vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: